Herttoniemessä on viime aikoina havaittu hälyttävässä määrin rottia.

Leuto talvi ja lähitienoon useat maanrakennustyöt lienevät osasyy ilmiöön.

Meidän kaikkien on syytä ryhtyä toimiin, jotta rottakanta alueellamme ei vahvistuisi. Rotat voivat tehdä vahinkoa mm. talojen rakenteille.

Talvisin suosittu pikkulintujen tai oravien ruokkiminen lisää hiirien ja rottien määrää. Myös kaupunkikanit syövät lintulaudoilta pudonneita siemeniä. Mikäli lintuja ruokitaan, se tulisi tehdä siten, että maahan putoaa mahdollisimman vähän siemeniä, pähkinöitä tms. Siementen putoiluun voi jossain määrin vaikuttaa lintulaudan tyypillä. Lintulaudan lähitienoo on syytä siivota säännöllisesti ‐ mitä useammin sen parempi.

Mikäli kompostoidaan talousjätettä, tulee huolehtia siitä, että kompostorin rakenne on tiivis. On hyvä myös tarkistaa oman talon sokkelin tienoo, ettei sinne ole ilmestynyt aukkoja, joista hiiret ja rotat pääsevät talon alle, kellariin ja rakenteisiin. Rotta mahtuu kulkemaan hyvin jpa 3 cm:n aukoista.

Ennaltaehkäisevien toimenpiteiden lisäksi rottia voidaan torjua pyydystämällä niitä erilaisilla loukuilla tai myrkyllä. Rottia voi myös pyrkiä karkottamaan.

Kaupoista (esim. K‐Rauta, Starkki, Motonet, Hong Kong ym.) saa muutamalla eurolla perinteisiä rotanloukkuja, jotka ovat hiirenloukkua järeämpiä. Niissä voi käyttää syöttinä esimerkiksi leipää, kuivattuja hedelmiä, suklaapatukkaa, makkaraa, pekonia tms. Tärkeää on, että syötti on hyvin kiinni. Myös loukku on hyvä kiinnittää esimerkiksi narulla painavaan esineeseen. Loukku on syytä sijoittaa suojaiseen paikkaan, josta pikkulinnut ja oravat eivät sitä löydä. Loukut on syytä tarkistaa joka päivä. Pyydykseen jääneet eläimet voi laittaa esim. pienessä pussissa jäteastiaan.

Rautakaupasta ja verkkokaupoista voi myös ostaa parilla kympillä muovisia syöttilaatikoita, joiden sisälle asetetaan houkuttelevaa myrkkyä, jota rotta tai hiiri käy syömässä. Myrkkyä syötyään eläin kuolee yleensä muutaman päivän kuluttua. Etukäteen ei voi tietää, meneekö laatikkoon hiiri vai rotta ja mihin eläin päätyy kuolemaan. Riskinä on, että kuollut eläin jää asuinrakennuksen seinä‐ tai lattiarakenteisiin. Se voi myös päätyä luonnon kiertokulkuun tai lemmikkien suuhun.

Tämän takia yhdistyksen hallitus ei tässä vaiheessa suosittele myrkyn käyttöä rottien hävittämisessä. Mikäli myrkyn käyttöön päädytään, se on parasta toteuttaa suunnitelmallisesti ja koko alueellamme.

On myös olemassa sähkökäyttöisiä jyrsijäkarkottimia. Samoin on tarjolla sähkökäyttöisiä loukkuja. Myös alan yritykset tarjoavat palveluitaan tuhoeläinten torjuntaan.

Omakotiyhdistyksen hallitus haluaa kiinnittää asukkaiden huomion tähän vakavaan ongelmaan.

Hallitus suosittelee, että kaikki tarkastavat pihansa ja talon sokkelit. Vaikkei jälkiä rottien oleilusta löytyisikään, on hyödyksi pyrkiä poistamaan kaikenlaiset jyrsijöiden suojaisat piilopaikat. Pihapiiri on syytä pitää sellaisessa kunnossa, ettei se houkuttele rottia vierailulle tai asumaan.

Tässä vaiheessa suosittelemme tarpeen mukaan perinteisten rotanloukkujen käyttöä. Loukkujen käyttö on erittäin tärkeää, mikäli olet havainnut talosi läheisyydessä rottia. Päiväsaikaan näkyvät rotat ovat jo vakava merkki ongelmasta.

 

 

talviterveisin Herttoniemen Omakotiyhdistyksen hallitus

Jaa