Toukokuiset terveiset!


Toukokuu tuo tullessaan viljelijöille kiireiset, mutta mukavat ajat. Osa on jo tehnyt kevätmuokkauksen palstallaan, rohkeimmat jopa istuttaneet esimerkiksi perunaa. Kaikkea ehtii vielä kylvää ja kasvattaa, jos ei siemenestä niin ainakin valmiina taimina. Selvitämme taimien yhteistilauksen mahdollisuutta, mutta myös mm. Uudenmaan Ruoka tarjoaa luomutaimia tilattavaksi.

Viljelytiimi on kierrellyt palstoilla ja kartoittanut kastelujärjestelmän kuntoa. Samalla huomasimme, että palstoille ja niiden ympäristöön on kerääntynyt paljon muovia ja muuta roskaa. Kaikkien kannattaakin huolehtia, että on siivoustalkoopäivänä 14.5. mukana keräämässä ainakin oman palstan ja ympäröivien käytävien sekä mahdollisuuksien mukaan lähitienoon roskia keräyspaikalle, kts. lisätiedot alla. Keräyspaikalle EI saa tuoda puutarhajätettä, vaan sen jokainen kompostoi omalla palstallaan. Jos kompostoinnissa on ongelmia tai kysyttävää, ota yhteyttä Minnaan, minna.alakyyny@gmail.com.


Ajankohtaisia asioita:


VILJELYPALSTA-ALUEEN JA LÄHITIENOON SIIVOUSTALKOOT
Aika: Tiistai 14.5 2019 klo 9:00 – 20:00, voit osallistua juuri itsellesi sopivaan aikaan
Paikka: Fastholman viljelypalsta-alue, roskien keräyspaikka on pyörätien ylityssillan vieressä HUOM: Vain roskia, ei lehtiä, oksia tai muuta puutarhajätettä!

OLKIPAALEJA YHTEISTILAUKSENA
Olkipaaleja (sekä mahdollisesti Pollen Paras -lannoitetta, mikäli sitä vielä on saatavilla) voi tilata yhteistilauksena Hyötykasviyhdistykseltä. Herttoniemi-seura ja viljelytiimi järjestävät kuljetuksen. 

Jokainen tekee itse tilauksen ke 8.5. mennessä Hyötykasviyhdistyksen nettikauppaan, https://hyotykasviyhdistys.fi/shop/ ja kommenttikenttään merkitään FASTHOLMA. Olkipaalit ja Pollen Paras löytyvät tuoteryhmästä "Lannoitteet". Tilaukseen ei kannata laittaa mitään muuta, ellei ole valmis noutamaan niitä Töölöstä tai maksamaan toimitusmaksua. Tilaus maksetaan heti verkkopankilla tai luottokortilla.

HUOM! Tilauksen kommenttikenttään "FASTHOLMA". Näin tietävät Hyötykasviyhdistyksessä, että tilaus tulee yhteiskuljetukseen.


MUUT MAANPARANNUSAINEIDEN TARJOAJAT

Toukokuun viikonloppuina palsta-alueella kiertää entisten vuosien tapaan kanankakkaa, turvetta ja ehkä muitakin lannoitukseen ja maanparannukseen käytettyjä tuotteita tarjoamassa, vaikka tänä vuonna ei heiltä ole tullut valmiita tilauslistoja. Netistä voi myös selvitellä aiempien toimittajiensa tarjontaa, jos vain muistaa, mitä on aiemmin tullut ostettua ja kysellä toimitusaikoja.

KASTELUJÄRJESTELMÄ

Kastelujärjestelmä yritetään saada toimimaan viikon 19 aikana, edellyttäen, että yöpakkaset loppuvat.

HERUKAN ÄKÄMÄPUNKKIEN POISTAMINEN

Mustaherukan äkämäpunkkiset äkämäsilmut pitää kerätä pois ja hävittää ne polttamalla tai viemällä omaan sekajäteastiaan. Pahasti saastuneet pensaat kannattaa poistaa, koska punkkien levittämät viruksen vain alentavat satoa. Äkämäsilmut tunnistat siitä, että ne eivät tee lehtiä, vaan kehitys pysähtyy alla olevassa kuvassa näkyvään vaiheeseen.

Terveisin Minna, Erja ja Kaija + muu viljelijätiimi

Jaa

Maanantaina 18.3. klo 17.30-20.00 järjestämme Herttoniemen kirjastolla viljelijäillan. Illan vetää viljelytiimin jäsen, puutarhuri Minna Ala-Kyyny.  Aiheena on mm. helppohoitoinen viljelypalsta, lämpöpenkin perustaminen ja puutarhajätteen kompostointi palstalla sekä muut viljelijöiden toivomat aiheet, joita voi lähettää uuteen sähköpostiosoitteeseemme palstat.fastholma@gmail.com

Edellisen kirjeen jälkeen oli Herttoniemi-seuran hallituksen kokous ja allekirjoittanut eli Kaija Tuiskula valittiin viljelypalstavastaavan tehtävään 21.2. kokouksessa. Olen viljellyt palstaani vanhalla puolelle neljä satokautta. Suhtaudun uuteen virkaani mielenkiinnolla! Tutustumme toisiimme viimeistään 18.3. Toivon, että jatketaan hyvässä hengessä ja että Tarja Merivirran edellisessä kokouksessa kokoama viljelijätiimi on jatkossa yhä enemmän mukana viljelypalsta-asioiden kehittämisessä. Tiimiin otetaan ilolla myös uusia jäseniä. Tehtäviä on paljon, mutta jokainen tiimiläinen tekee sen verran kuin pystyy ja ehtii. Tule mukaan kivaan porukkaan, ilmoittaudu sähköpostitse tai puhelimitse Kaijalle!

Tarjan viime vuonna aloittama perusteellinen työ jäsenrekisterin osalta on lähes valmis. Nyt tavoitteena on, että vapaat palstat saadaan jaettua jonossa oleville ennen viljelykauden alkua. Kuten tiedätte, tämän vuoden palstavuokra on laskutettu jo helmikuun alussa. Jos tiedät, että olet luopumassa palstastasi, olethan viipymättä yhteydessä palstat.fastholma@gmail.com osoitteeseen tai puhelimitse Kaija Tuiskulaan 0400 693 686.

Mitä seuraavaksi?  Kevään aikana jatketaan palsta-alueen parannustoimia. Kaikki palstatoimintaan liittyvä tieto ja taito on tarpeen viljelijätiimin toiminnassa. Olet lämpimästi tervetullut mukaan! Suunnitelmissa on mm. jakaa alue pienempiin osiin, joille nimetään aluevastaavat.  

Viljelijätiimi on sitoutunut tiedottamaan asioista aiempaa useammin. Pääsääntöisesti viljelijäkirjeet lähetetään sähköpostitse. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vastaanottaa sähköpostia, saat kirjeet kootusti postitse parin kuukauden välein.  Näille henkilöille voidaan tarvittaessa tiedottaa myös tekstiviestillä. Toukokuusta alkaen viljelijäkirjeet löytyvät myös Fastholmasta palstojen ilmoitustaululta ja seuran nettisivuilta.

Viljelyterveisin
Fastholman viljelypastojen uusi palstavastaava Kaija ja viljelijätiimi

Jaa