Punkkisten herukan oksien poiskuljetus suunnitteilla

Herukan äkämäpunkkiset oksat ovat monen palstaviljelijän riesana, eikä niitä saisi palstalla kompostoida, vaan ne tulisi laittaa muovisäkkeihin ja viedä Sortti-asemalle tai vastaavalle. Jotta asia menisi eteenpäin, olemme järjestämässä jätesäkkien yhteiskuljetusta jäteasemalle. Ota ehjä muovikassi tai jätesäkki, leikkaa hävitettävät oksat pienemmiksi paloiksi, pakkaa ne kassiin tai säkkiin, sulje pakkaus ja tuo se vanhan puolen ilmoitustaulun viereen. Huom. näihin säkkeihin ei saa laittaa mitään muuta jätettä kuin punkkeja ja punkkisia mustaherukan oksia. Ilmoitamme vielä viikon, jolloin jätesäkit, joissa punkkiset herukanoksat ovat, viedään pois.

 

Palstat kuntoon kipin kapin

Helsingin kaupungin viljelypalstojen 2019 käyttö- ja hoito-ohjeen mukaan, ”palstalla on viljeltävä ja pidettävä se hoidettuna. Viljely on aloitettava toukokuun loppuun mennessä. Viljelemättömät palstat jaetaan kesäkuun alussa uudelleen. ”

Ohje on sangen selkeä, ja käymme palsta-alueet läpi 3.6. Mukana on myös Herttoniemi-seuran puheenjohtaja. Koska vanhoissa säännöissä ei ole ollut tällaista pykälää, emme ryhdy ihan heti rankkoihin toimiin, varsinkaan, kun maa on nyt todella märkää viikonlopun sateiden jälkeen eikä suosi mattimyöhäsiä.

Tosiasia kuitenkin on, että jo nyt on nähtävissä aika selvä ero viljeltyjen ja viljelmättömien palstojen välillä. Viljelyn aloittaminen tarkoittaa, että maa on muokattuna, katteella peitetty tai kylvötyöt on jo tehty. Rikkakasvit pitää olla hallinnassa, eikä koko palsta voi olla villiintynyt tai nurmella.

Harjoitellaan tätä läpikäyntiä nyt ensimmäisen kerran. Ilmiselviin tapauksiin puututaan. Herttoniemi-seura antaa aina ensin muistutuksen ja varoituksen, ennen kuin palsta irtisanotaan. Ja kannattaa muistaa, että uusia viljelijänalkuja on jonossa noin 30. Pidä hyvää huolta palstastasi😊!

 

Ystävällisin kesäterveisin
Heikki, Kaija, Minna ja Erja

PS. Kiitokset vielä kaikille siivoustalkoisiin osallistuneille! Heinä-elokuussa on aikomus järjestää vieraslajien kitkemistalkoot. Silloin kerätään pois balsamit, lupiinit ja muut kulttuuripakolaiset ja haittakasvit!

 

 

Jaa